De Papegaaiduiker

De IUCN-status van de Papegaaiduiker is "kwetsbaar". Dit komt omdat er veel gejaagd wordt op de Papegaaiduiker. Op de Faeröereilanden wordt de vogel namelijk gezien als een delicatesse.

Omdat de Papegaaiduiker jaagt op vissen, moet hij de zee in duiken om deze te pakken. Om zich goed voort te kunnen bewegen in het water hebben ze poten met vliezen. Ze zijn gemiddeld 20 seconden onder water omdat ze niet veel tijd nodig hebben om op de vis af te schieten. In zijn gehemelte zitten een aantal weerhaakjes waarmee hij wel tien visjes tegelijk in zijn snavel kan houden. Als de Papegaaiduiker vliegt, heeft hij een spanwijdte van maar 50 tot 60 cm. 

In de zomer laat de buitenste laag veren los, omdat het dan warmer wordt. Het probleem is, dat deze veren soms maar gedeeltelijk los laten. Als deze nog aan het lichaam hangen, zorgt dit voor veel weerstand in het water en tijdens het vliegen, en dit is heel vervelend voor de papegaaiduiker. Om dit op te lossen heeft hij een speciale soort nagel aan zijn buitenteen. hiermee kan hij de loshangende veren verwijderen.